A túlterhelt gyümölcsfák gyorsabban károsodnak

2020.05.15

Itt az ideje, hogy átnézzük a gyümölcsfáinkat, és, ha túl sok virág kötődött meg elvégezzük a termésritkítást. A gyümölcstermő növények hajlamosak a túlkötődésre, vagyis olyan mennyiségben kötődik rajtuk termés, amit nem tud kinevelni, a termés minősége, elsősorban a mérete miatt, messze elmarad a várakozásoktól. A jelenség nem növényvédelmi probléma, de a következményei lehetnek azok.


Ezek közé tartozik a vesszők, ágak letörése a gyümölcs terhelése alatt, és a sérüléseken farontók, ágelhalást okozó kórokozók támadhatják meg fáinkat. Erre különösen hajlamosak a csonthéjasok, pl. kajszibarack, őszibarack. A beavatkozás a koronaforma kialakításával és a metszéssel kezdődik. Természetesen a metszés után még igen sok tényező befolyásolja, hogy sok lesz a termés vagy kevés. Idén ott, ahol a monília, és nem vitte el a virágokat bőségesen virágoztak, a kedvező napos időjárás hatására látogatták a méhek a virágokat jól kötődtek és rengeteg termés található az ágakon. A kései fagyok sok gyümölcsöt károsítottak, melyek még most is a fán vannak. Ezeket feltétlenül el kell távolítani, mert a későbbi időszakban romlásnak indulnak az elfagyott gyümölcsök.
Ilyen esetben a kézi termésritkítás a megoldás. A fák először a virágzás után, a rosszul termékenyült gyümölcskezdeményeket dobják le, majd a termés nevelése során egy második időszakban ismételten ledobják a kevésbé életerős gyümölcsöket.
A fák ezeken a szakaszokon túl vannak, és azt látjuk, hogy az őszibarackok, kajszik és almák rendkívül túlterheltek. Ilyenkor már csak a kézi termés ritkás jöhet szóba. A körte, szilva, ringló esetében besegítettek a termésritkításba a poloska szagú darazsak. A poloska szagú darázs fertőzött gyümölcsök már lehullottak.
A többi gyümölcs esetében marad a kézi termésritkítás, melynek során elsősorban ebben az időszakban a láthatólag fejlődésében elmaradt gyümölcsöket vegyük le, majd azokat, amelyek a növekedés során egymást nyomják el. Mostanra már látszik, hogy a kajszi illetve őszbarack és almafa melyik ága van túlterhelve, abból kell a termés leszedni.
A csonthéjasok esetében a gyümölcsritkítást, még a mag csonthéj képződése előtt végezzük, mert a csonthéjképződés rengeteg tápanyagot igényel.

Általános elv szerint annyira ritkítsuk meg a gyümölcsöket, hogy azok érett állapotban se érjenek össze. Ez fajonként, sőt fajtánként is eltérő távolságot jelent a maradó gyümölcsök között, kajszinál kb. 5 cm, míg őszibaracknál ökölnyi távolság maradjon két gyümölcs között.

Nem érdemes túlzottan kíméletesnek lenni, ilyen esetben előfordulhat, hogy pár nap elteltével ismételten ritkítani kell gyümölcsöket. Jelenleg a kajszi ritkítása a feladat, pár nap elteltével az őszibarack is sorra kerülhet. Hasonló elvet követve az almát is sorra vehetjük. Ha azt látjuk, hogy az első termésritkításkor nagyon kíméletesek voltunk, pár nap múlva a ritkítást meg lehet ismételni. Az éréskor, az utolsó napokban ismét sokat gyarapodnak a gyümölcsök, ezt vegyük figyelembe már a ritkítás során. Ne feledjük, még ha sajnáljuk is a gyümölcsöt, hogy a ritkított gyümölcs nagyobb, egészségesebb, jobb ízű. Amit elvesztünk a vámon, megnyerjük a réven.
Ha termés éréskor azt látjuk, hogy mégis túlterheltek a fák, az alátámasztás helyett inkább vékony kötéllel húzzuk vissza az ágakat a helyükre, így a fa szinte körbe lesz kötve, és nem történik ág letörés. Ha ez nem tudjuk kivitelezni ilyenkor érdemes alátámasztással megelőzni az ágak letörését.

Látogasson el honlapomra és tekintse meg kínálatomat!

https://pazmandicserjeskert.iwk.hu/
06/20 521-5877
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el