Márciusi hónap növénye nyereményjáték
Márciusi hónap növénye nyereményjáték

A Pázmándi Cserjés-Kert idei évben rendhagyó módon nem dísznövényeket hanem konyhakerti növényeket válogatott össze a hónap nővényeinek.
Sorsolás március 15-én történik.
A növényt át is lehet venni személyesen a kertészetben, de lehetőség van arra is, hogy kipostázzam.
Citromfű (Melissa officinalis): Kellemes, citromra emlékeztető illatú, fehér virágú, évelő növény. A Közel-Keletről származik, a mediterrán éghajlatot kedveli. A citromfű nem csupán kellemes fűszer hanem kitűnő gyógynövény is. Teája és illóolaja is ideg- és szívnyugtató, görcsoldó. Serkenti az emésztést, csillapítja a hányingert. Gyakran alkalmazzák fejfájás, álmatlanság, depresszió esetén is. Csökkenti a vérnyomást. Felhasználása: Legegyszerűbben frissen vagy szárítva teaként, fűszerként. Szörpnek, szappannak, lekvárnak...
Érdekelnek növényeink? Látogass el a kertészet honlapjára:
Ünnepi citromfüves torta

Hozzávalói:
-30 dkg liszt
-30 dkg vaj
-25 dkg cukor
-4 tojás
-1 vaníliarúd
-1 csipet só
-1 teáskanál sütőpor
-1 csokor felaprított citromfű
-45 dkg mascarpone
-7 evőkanál méz
-2 lime
-egész citromfűlevelek és lime a díszítéshez
Elkészítése:
Mielőtt nekikezdne a tortasütésnek, melegítse elő a sütőt 180 fokra és béleljen ki sütőpapírral egy tortaformát. Majd egy műanyag tálba üsse fel a tojásokat és adja hozzá a cukrot. Robotgép segítségével dolgozza össze a két összetevőt, majd tegye hozzá a vajat és alaposan dolgozza össze a tojással és a cukorral. Egy másik edényben keverje össze a lisztet, a sót és a sütőport, majd folyamatosan adagolja a tojásos-vajas elegyhez. Végezetül még dolgozza bele a tésztamasszába a citromfű háromnegyedét is. Öntse a masszát a tortaformába, majd rakja azt a sütőbe. Körülbelül félóra múlva fog megsülni a torta, de azért érdemes egy tűpróbát végezni.
Míg sül a torta, készítse el a krémet. Egy műanyag edényben dolgozza össze robotgéppel a mascarponét, a mézet, a kifacsart lime levét, a kikapargatott vaníliarudat és a megmaradt felaprított citromfüvet.
Amikor a torta megsült és alaposan kihűlt, akkor kenje a citromfüves krémet a tortára, pontosabban annak tetejére és az oldalára. A torta tetejét díszítse citromfűlevelekkel és limekarikákkal. Tegye a tortát hűtőbe legalább egy fél napra, hogy az ízek alaposan összeérjenek.