Decemberi hónap növénye nyereményjáték

2021.12.01

A Pázmándi Cserjés-Kert idei évben rendhagyó módon nem dísznövényeket, hanem konyhakerti növényeket válogatott össze a hónap nővényeinek.

Decemberben a Pázmándi Cserjés-Kert a mákot választotta a hónap növényének. 

Kérlek, osszátok meg nyilvánosan ezt a linket, és a like-oló személyek közül valaki meg is nyerheti ezt a növényt.

Sorsolás december 15-én történik.

A növényt át is lehet venni személyesen a kertészetben, de lehetőség van arra is, hogy kipostázzam.

Kerti mák (Papaver somniferum) a boglárkavirágúak tartozik. Fontos élelmiszernövény: népszerű, mákkal ízesített ételek például a pozsonyi kifli és a mákos guba. Gubója alkaloidákat tartalmaz (morfin, kodein, papaverin stb.); magasabb alkaloida-tartalmú fajtái adják az ópiumgyártás alapanyagát.

A népi gyógyászatban a mákolaj magas foszfortartalma elősegíti a kalcium felszívódását és a csontokba való beépülését. A máknak magas a kalciumtartalma, sok E-, C-, és B-vitamin található meg benne. Emellett rengeteg cinket is tartalmaz, ami a növekedést és a fejlődést befolyásoló enzimek kofaktora, illetve az immunrendszer támogatásában is nagy szerepe van. 

Termesztése szigorúan szabályozott. Saját részre 499 m²-ig termelhető alacsony ópium tartalmú mák, melynek ópium tartalma nem haladja meg a 0,06%-ot. 500 m² felett és 0,06%-ot meghaladó ópium tartalmú fajta esetén (ipari mák), mindenki köteles bejelenteni és engedélyt kérelmezni a termesztéséhez a magyar Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől (OGYÉI). Élelmezési és díszítő mák célú értékesítés esetén a NÉBIH-től is.

Érdekelnek növényeink? Látogass el a kertészet honlapjára:

Karácsonyi beigli

Hozzávalók:

A tésztához

- 55 dkg finomliszt

- 16 dkg vaj

- 10 dkg disznózsír

- 6 dkg porcukor

- 1 csipet só

- 8 g friss élesztő

- 2 db tojássárgája

- 1 dl tej

- 1 db tojás (szétválasztva, a kenéshez)

A töltelékhez

- 30 dkg mák (darált)

22 dkg cukor

- 2 csomag vaníliás cukor

- fahéj ízlés szerint (őrölt)

- 1 citromból nyert citromhéj (reszelt)

- 2 marék mazsola (ízlés szerint)

- 2.5 dl tej

Elkészítés:

Egy tálba kimérjük a lisztet, vajat, zsírt, porcukrot, sót. Összemorzsoljuk.
Másik tálban az élesztőt, tejet, tojássárgáját.
A lisztes keverékhez öntjük a tejes keveréket és összegyúrjuk, addig, amíg egynemű nem lesz a tésztánk. (Ne gyúrjuk túl!)
Felosztjuk kb. 25 dkg-os darabokra. Téglalap alakúra igazítjuk, és letakarva hűtőbe tesszük 1 órára. Közben elkészítjük a töltelékeket. Egy tálba a diót, fahéjat, vaníliás cukrot, citromhéjat elkeverjük.
Másik tálban a mákot, fahéjat, vaníliás cukrot, citromhéjat, mazsolát szintén. Felforraljuk a tejet a cukorral, egyik felét a dióra, másik felét a mákra öntjük. (Ne legyen túl híg, viszont összeálljon.)
A tésztát enyhén lisztezett deszkán kb. 21x28 cm-es téglalapokra nyújtjuk. Azonos vastagságúra.
A tölteléket először az egyik felét, majd a másik felét elsimítjuk a nyújtott tésztán. A rövidebbik oldalát visszahajtjuk, majd ügyesen feltekerjük.
Sütőpapíros tepsibe tesszük. Megszurkáljuk fogpiszkálóval. Tojássárgájával lekenjük hosszában, majd hűvösre tesszük, amíg meg nem szárad rajta.
Mikor száraz, tojásfehérjével kenjük meg, de most már ellenkező irányban végezzük a kenést - ettől lesz márványos.
Mikor ismét megszáradt 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, 15 perc elteltével lejjebb vesszük 190 fokra.

Areceptet Nosalty hozta el nekünk.

A bejgli magyar nevén mákos vagy diós tekercs, tradicionális magyar karácsonyi étel, hagyományosan dióval vagy mákkal, újabban gesztenyével, meggyel vagy aszalt szilvával töltött édesség, de létezik meggyes-mákos, gesztenyés-szilvás, almás-mákos és káposztás változata is. A népi hiedelem szerint a diót rontás ellen kell enni, a mák pedig bőséget hoz a házhoz. A bejgli tésztája a kalácsfélékhez hasonlóan egy kelttészta, amelynek elkészítéséhez tejben felfuttatott élesztőt használnak.

A bejgli eredetileg Szilézia vidékéről származik és ez a sziléziai kalácsfajta a 14. század óta ismert Európában.[1] Az elmaradhatatlan karácsonyi sütemény neve német eredetű és eredeti hajlított, patkó alakú formájából származik. A bejgli (németül beugen = meghajlít, mohnbeugel = mákos kifli/bejgli) osztrák közvetítéssel érkezett hazánkba és terjedt el a 19. század második felében. Magyarországon ekkortól kezdték német divat szerint ünnepelni a karácsonyt. Diós vagy mákos patkó változatban is ismert. Kezdetben családi ünnepek süteménye volt, majd a reformkortól kezdve fokozatosan felváltotta a hagyományos karácsonyi kalácsot. "Posonyi finom mákos kaláts" néven szerepel Czifray István 1830-ban megjelent Magyar nemzeti szakácskönyv-ében.

"Készüljön bár omlós, avagy egyszerű kelt tésztából, legyen a tölteléke dúsabb vagy soványabb, mindig büszkesége a ház úrnőjének, akkor is, ha nem ő maga készítette, hanem a cukrásztól hozatta" - Magyar Elek: Ínyesmester szakácskönyve (1932).

Magyar Elek Pozsonyban kóstolta meg először a Pozsonyi kifli ott kialakult változatát, azaz a "pejgli"-t: "Nekem például a béke éveiben karácsonynál sokkal jobban ízlett a dióspatkó április végén, amikor tudniillik rendszerint Pozsonyba utaztam a lóversenyekre és soha el nem mulasztottam, hogy jókora csomag diós süteményt ne hozzak magammal Wendlertől, a nagyhírű pejglisütőmestertől..."[2]

Az étel neve Lengyelországban makowiec (mákos kalács), makownik, illetve strucla z makiem (mákos tekercs). A magyarhoz hasonlóan készül és ízesítik, és szintén tradicionális karácsonyi sütemény. Ismert azonban mandulás változata is, és szokás a tetejét karamellával, mákszemekkel vagy kandírozott narancshéjjal díszíteni. A keresztény hagyományok alapján a mák és a máktöltelék ugyancsak a bőség jele Lengyelországban. A népi hiedelem szerint a szenteste fogyasztott mák boldogságot hoz, a lányoknak pedig gyors férjhezmenetelt biztosít.

https://pazmandicserjeskert.iwk.hu/
06/20 521-5877
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el