Októberi hónap növénye nyereményjáték

2021.11.01

A Pázmándi Cserjés-Kert idei évben rendhagyó módon nem dísznövényeket, hanem konyhakerti növényeket válogatott össze a hónap nővényeinek.

Októberben a Pázmándi Cserjés-Kert a húsos somot választotta a hónap növényének.
Kérlek, osszátok meg nyilvánosan ezt a linket, és a like-oló személyek közül valaki meg is nyerheti ezt a növényt.

Sorsolás október 31-én történik.

A növényt át is lehet venni személyesen a kertészetben, de lehetőség van arra is, hogy kipostázzam.

Húsos som (Cornus mas): Egész Európában, így a Kárpát-medencében is elterjedt, 3 méter magasra növő cserje. Még a lombosodást megelőzően nyíló sárga virágai nem csak a tavasz első hírnökei, hanem dísze is a kertnek. Gyümölcsei 1,5 - 3 centiméter nagyságúak lehetnek, hosszúkás szilvára emlékeztető, általában élénkpiros, savanykás, pikáns ízű. A gyümölcshúsán belül csontmagot találunk.

Érdekelnek növényeink? Látogass el a kertészet honlapjára:

Húsos som ecetes-köménymagos lében

Hozzávalók:

- félérett húsos som

- konyhasó

- kristálycukor

- egész köménymag

- gyümölcsecet

- csapvíz

Elkészítés:

A bogyókat tisztítsuk meg a szárdaraboktól, és alaposan mossuk meg. Tegyük oda a felöntőlét (1 liter csapvízben keverjünk el 3 dl gyümölcsecet, 1.5 evőkanál kristálycukrot, 1.5 evőkanál konyhasót) forrni, és amíg az felforr, egy kisebb lábasban forraljunk vizet, majd dobjuk bele egy-két percre a bogyókat. Erre a műveletre nem biztos, hogy mindenképpen szükség van, én azért végeztem el, hogy a bogyók teljesen le legyenek csírátlanítva, ne maradjon a héján semmilyen életforma, ugyanis nagyon kicsi (mindössze 1 decis üvegbe) tettem el őket, és az akárhogyan is dunsztolom, igen hamar kihűl. Azt pedig semmiképp sem szerettem volna, ha felforr...

Szóval, a forró vízből rögtön pakoljuk a húsos somot az üvegekbe, majd szórjuk rájuk pár szem köménymagot. Én üvegenként nagyjából 5-7 db-ot tettem. Erre jöhet a forró felöntőlé, amivel teljesen töltsük csordultig az üvegeket, majd egy határozott mozdulattal zárjuk rá a tetőt (lapkát). Tegyük száraz dunsztba egy napra, majd mehetnek a kamrapolcra.

Igen különleges csemege, és csak az készítse el, aki amúgy szereti a fanyar ízeket. Felbontás után tartsuk hűtőben, mert nincs benne tartósítószer. :-)

Areceptet Medve Dóra és Medve Zsolt hozta el nekünk.

https://pazmandicserjeskert.iwk.hu/
06/20 521-5877
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el