Októberi hónap növénye nyereményjáték

A Pázmándi Cserjés-Kert idei évben rendhagyó módon nem dísznövényeket, hanem konyhakerti növényeket válogatott össze a hónap nővényeinek.
Sorsolás október 31-én történik.
A növényt át is lehet venni személyesen a kertészetben, de lehetőség van arra is, hogy kipostázzam.
Húsos som (Cornus mas): Egész Európában, így a Kárpát-medencében is elterjedt, 3 méter magasra növő cserje. Még a lombosodást megelőzően nyíló sárga virágai nem csak a tavasz első hírnökei, hanem dísze is a kertnek. Gyümölcsei 1,5 - 3 centiméter nagyságúak lehetnek, hosszúkás szilvára emlékeztető, általában élénkpiros, savanykás, pikáns ízű. A gyümölcshúsán belül csontmagot találunk.
Érdekelnek növényeink? Látogass el a kertészet honlapjára:
Húsos som ecetes-köménymagos lében

Hozzávalók:
- félérett húsos som
- konyhasó
- kristálycukor
- egész köménymag
- gyümölcsecet
- csapvíz
Elkészítés:
A bogyókat tisztítsuk meg a szárdaraboktól, és alaposan mossuk meg. Tegyük oda a felöntőlét (1 liter csapvízben keverjünk el 3 dl gyümölcsecet, 1.5 evőkanál kristálycukrot, 1.5 evőkanál konyhasót) forrni, és amíg az felforr, egy kisebb lábasban forraljunk vizet, majd dobjuk bele egy-két percre a bogyókat. Erre a műveletre nem biztos, hogy mindenképpen szükség van, én azért végeztem el, hogy a bogyók teljesen le legyenek csírátlanítva, ne maradjon a héján semmilyen életforma, ugyanis nagyon kicsi (mindössze 1 decis üvegbe) tettem el őket, és az akárhogyan is dunsztolom, igen hamar kihűl. Azt pedig semmiképp sem szerettem volna, ha felforr...
Szóval, a forró vízből rögtön pakoljuk a húsos somot az üvegekbe, majd szórjuk rájuk pár szem köménymagot. Én üvegenként nagyjából 5-7 db-ot tettem. Erre jöhet a forró felöntőlé, amivel teljesen töltsük csordultig az üvegeket, majd egy határozott mozdulattal zárjuk rá a tetőt (lapkát). Tegyük száraz dunsztba egy napra, majd mehetnek a kamrapolcra.
Igen különleges csemege, és csak az készítse el, aki amúgy szereti a fanyar ízeket. Felbontás után tartsuk hűtőben, mert nincs benne tartósítószer. :-)
Areceptet Medve Dóra és Medve Zsolt hozta el nekünk.