Májusi hónap növénye nyereményjáték

2021.05.01

A Pázmándi Cserjés-Kert idei évben rendhagyó módon nem dísznövényeket, hanem konyhakerti növényeket válogatott össze a hónap nővényeinek.

Májusban a Pázmándi Cserjés-Kert a zöldségpalántákat választotta a hónap növényének.
Kérlek, osszátok meg nyilvánosan ezt a linket, és a like-oló személyek közül valaki meg is nyerheti ezt a növényt.

Sorsolás május 15-én történik.

A növényt át is lehet venni személyesen a kertészetben, de lehetőség van arra is, hogy kipostázzam.

Zöldségek: Étkezésünk egyik fontos támpilléri a zöldségek. Változatos étrendbe mindig szükség van belőlük. Akár frissen, fagyasztva vagy savanyítva egész évben fogyaszthatók. Természetesen a legjobb minőséget saját kertünkben termelt zöldségekkel tudjuk biztosítani.

Érdekelnek növényeink? Látogass el a kertészet honlapjára:

Lecsó

Hozzávalók

-60 dkg paradicsom

-1 kg lecsópaprika

-3 csipet só (nagy)

-0.5 kk fekete bors (őrölt)

-1 ek fűszerpaprika (lapos)

-2 kis db vöröshagyma (nagyobb)

-3 ek napraforgó olaj vagy zsír

Elkészítés

A hagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk. A paprikát felkarikázzuk, a paradicsomot pedig negyedekre szeleteljük. A hagymát (magas lángon) az olajon aranysárgára pirítjuk, majd hozzáadjuk a paprikát.

Amikor a paprika összeesett, és végre lett egy kis hely a fazékban (az sem hátrány, ha a hagyma mintájára a paprikát is odakapatjuk picit, ezért nem mérsékeltük a lángot), hozzáadjuk a paradicsomot is, majd sózzuk, borsozzuk, és egy pillanatra lehúzzuk a tűzről, hogy hozzáadhassuk a pirospaprikát.

Jól megkeverjük a lecsót, majd lefedjük, és közepes lángon addig pároljuk, amíg a paradicsomok szét nem főttek. Ha sűrűbben szeretnénk készíteni, akkor az utolsó 15 percben levesszük róla a fedőt. Jó étvágyat!

Ha virslivel készítjük: Akkor a vékony karikákra vágott virslit (4 szálat) az utolsó 10 percben adjuk a lecsóhoz.

Ha kolbásszal szeretnénk: Akkor a kolbászt (1 szál) a hagymával együtt tesszük a fazékba.

Ha tojásos lecsóhoz van kedvünk: Akkor mielőtt elzárnánk a kész lecsó alatt a gázt, a hozzákeverünk 2 felvert tojást, amibe előtte 1 csipet sót is elkevertünk. Akkor van kész, ha már nem folyós benne a tojás.

Ha télire szeretnénk eltenni: Akkor a hozzávalókból kihagyjuk a fűszereket és a hagymát.

3 evőkanál olajon picit megpirítjuk a paprikát, majd mikor összerogyott, hozzáadjuk a paradicsomot. Ebben az esetben azonban nem főzzük szét teljesen a paradicsomot, maradhatnak benne kisebb darabok.

Tiszta, forró vízben kifertőtlenített befőttes üvegekbe töltjük, szorosan rácsavarjuk a kupakokat, majd mindegyik üveget egy pillanatra fejre állítjuk.

Ezután száraz dunsztba tesszük, ami nálam annyit tesz, hogy egy kartondobozba sorakoztatom az üvegeket, és egy jókora pléddel betakargatom őket. Kihűlés után (kb. 3 nap) mehetnek az éléskamrába.:)

Felhasználáskor a megpirított hagymára öntjük, forráspontig melegítjük, sózzuk, borsozzuk, a tűzről egy pillanatra félrehúzzuk, rászórjuk a pirospaprikát, tűzre visszatesszük, és közepes lángon fedő alatt addig pároljuk, amíg a paradicsomok szét nem főnek.

https://pazmandicserjeskert.iwk.hu/
06/20 521-5877
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el