Májusi hónap növénye nyereményjáték

A Pázmándi Cserjés-Kert idei évben rendhagyó módon nem dísznövényeket, hanem konyhakerti növényeket válogatott össze a hónap nővényeinek.
Sorsolás május 15-én történik.
A növényt át is lehet venni személyesen a kertészetben, de lehetőség van arra is, hogy kipostázzam.
Zöldségek: Étkezésünk egyik fontos támpilléri a zöldségek. Változatos étrendbe mindig szükség van belőlük. Akár frissen, fagyasztva vagy savanyítva egész évben fogyaszthatók. Természetesen a legjobb minőséget saját kertünkben termelt zöldségekkel tudjuk biztosítani.
Érdekelnek növényeink? Látogass el a kertészet honlapjára:
Lecsó

Hozzávalók
-60 dkg paradicsom
-1 kg lecsópaprika
-3 csipet só (nagy)
-0.5 kk fekete bors (őrölt)
-1 ek fűszerpaprika (lapos)
-2 kis db vöröshagyma (nagyobb)
-3 ek napraforgó olaj vagy zsír
Elkészítés
A hagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk. A paprikát felkarikázzuk, a paradicsomot pedig negyedekre szeleteljük. A hagymát (magas lángon) az olajon aranysárgára pirítjuk, majd hozzáadjuk a paprikát.
Amikor a paprika összeesett, és végre lett egy kis hely a fazékban (az sem hátrány, ha a hagyma mintájára a paprikát is odakapatjuk picit, ezért nem mérsékeltük a lángot), hozzáadjuk a paradicsomot is, majd sózzuk, borsozzuk, és egy pillanatra lehúzzuk a tűzről, hogy hozzáadhassuk a pirospaprikát.
Jól megkeverjük a lecsót, majd lefedjük, és közepes lángon addig pároljuk, amíg a paradicsomok szét nem főttek. Ha sűrűbben szeretnénk készíteni, akkor az utolsó 15 percben levesszük róla a fedőt. Jó étvágyat!
Ha virslivel készítjük: Akkor a vékony karikákra vágott virslit (4 szálat) az utolsó 10 percben adjuk a lecsóhoz.
Ha kolbásszal szeretnénk: Akkor a kolbászt (1 szál) a hagymával együtt tesszük a fazékba.
Ha tojásos lecsóhoz van kedvünk: Akkor mielőtt elzárnánk a kész lecsó alatt a gázt, a hozzákeverünk 2 felvert tojást, amibe előtte 1 csipet sót is elkevertünk. Akkor van kész, ha már nem folyós benne a tojás.
Ha télire szeretnénk eltenni: Akkor a hozzávalókból kihagyjuk a fűszereket és a hagymát.
3 evőkanál olajon picit megpirítjuk a paprikát, majd mikor összerogyott, hozzáadjuk a paradicsomot. Ebben az esetben azonban nem főzzük szét teljesen a paradicsomot, maradhatnak benne kisebb darabok.
Tiszta, forró vízben kifertőtlenített befőttes üvegekbe töltjük, szorosan rácsavarjuk a kupakokat, majd mindegyik üveget egy pillanatra fejre állítjuk.
Ezután száraz dunsztba tesszük, ami nálam annyit tesz, hogy egy kartondobozba sorakoztatom az üvegeket, és egy jókora pléddel betakargatom őket. Kihűlés után (kb. 3 nap) mehetnek az éléskamrába.:)
Felhasználáskor a megpirított hagymára öntjük, forráspontig melegítjük, sózzuk, borsozzuk, a tűzről egy pillanatra félrehúzzuk, rászórjuk a pirospaprikát, tűzre visszatesszük, és közepes lángon fedő alatt addig pároljuk, amíg a paradicsomok szét nem főnek.