Októberi hónap növénye nyereményjáték

A Pázmándi Cserjés-Kert idei évben rendhagyó módon nem dísznövényeket, hanem konyhakerti növényeket válogatott össze a hónap nővényeinek.
Sorsolás október 15-én történik.
A növényt át is lehet venni személyesen a kertészetben, de lehetőség van arra is, hogy kipostázzam.
Szelidgesztenye (Castanea sativa): A bükkfafélék családjába tartozó fafaj. Délkelet-Európa hegyvidékeinek párás völgyeiből származik. Lombja fényes, bőrszerű, keskeny, 10-20 cm hosszú. A szelídgesztenye egyivarú, egylaki növény, a hím és nővirágok egy fán belül, de külön-külön alakulnak ki. A meszes talajt rosszul tűri. Sűrű, szabályos koronája miatt díszfának is ültetik. Termését októberre érleli be ami általában feldolgozv tárolnak.
Érdekelnek növényeink? Látogass el a kertészet honlapjára:
Gesztenye krémleves

Hozzávalók:
-1 csomag cukrozatlan gesztenyemassza
-1 darab burgonya
-1 ízlés szerint só&bors
-másfél liter víz vagy alaplé
-fél fej hagyma
-1 csipet szerecsendió
-2 deciliter tejszín vagy tejföl
Elkészítés:
A gesztenyekrémleves nagyjából ugyanannyira bonyolult étel, mint az összes többi krémleves: a hozzávalókat egy 2 literes fazék vízben feltesszük főni, és amikor minden megpuhult, adunk hozzá tejszínt vagy tejfölt, és botmixerrel pépesítjük.
Turmixolás előtt a zöldfűszer ágakat halásszuk ki belőle.
A tetejére tehetünk krutont, csíkokra vágott, pirított sonkát, szalonnát, vagy gesztenye darabokat, esetleg megszórhatjuk petrezselyemzölddel.