Május

2020.05.01

Május eleje

A cseresznye meggy fákon zöld gyümölcs állapotban kell elvégezni az antraknózis elleni védekezést. 

Május közepe

Cseresznyéken a cseresznyelégy még mindig rajzik illetve megjelenhetnek a cseresznye levéltetvek is. Ha hosszabb hatású készítményt választunk a védekezésre itt már érdemes odafigyelni az érés időre is, illetve hogy milyen növényre hullik még a permetlé a veteményesben.  A legyek rajzását ragasztós sárga lappal figyelhetjük meg. A védekezést a repülő legyek ellen kell végrehajtani, még tojásrakás előtt. 

Almában az almafa lisztharmat, varrasodást figyelni kell és szükség esetén el kell végezni ellenük a permetezést is. A varrasodásnak a párás hideg tavasz kedvez. 

Szőlőben a lisztharmatot folyamatosan figyeni kell, illetve a déli széllel érkező csapadék meghozhatja a szőlőperonoszpóra fertőzést is. Fő célunk a fürt fertőzés megakadályozása, ezért nagy gondot kell arra fordítani, hogy, a fürt zónában lévő, levelek egészségesek maradjanak. Ebben az időszakban a kontakt készítményekkel ajánlatos permetezni. A védekezéseket a KÉN KÉSZÍTMÉNYEKRE alapozzuk. Mivel a kén a melegedő időjárás és reggeli harmatok hatására gyorsan bomlik ezért a védekezések számát növelni kell.

 Május vége

Ebben az időszakban robbannak be a levéltetvek minden kultúrába. Érdemes akár minden nap kimenni a kertbe és átnézni hogy érdemes e védekezni ellenük. Akár egy-két nap alatt komoly szaporodás indulhat be. 

A túlterhelt gyümölcsfák gyorsabban károsodnak

A gyümölcstermő növények hajlamosak a túlkötődésre, vagyis olyan mennyiségben kötődik rajtuk termés, amit nem tud kinevelni, a termés minősége, elsősorban a mérete miatt, messze elmarad a várakozásoktól. A jelenség nem növényvédelmi probléma, de a következményei lehetnek azok. Az idei év is kedvező volt a virágzás idején, és szinte minden gyümölcsfán több virágot kötött, mint amit a fa ki tud nevelni. A problémát növeli, hogy a tél és tavasz száraz volt, és a talaj mélyebb rétegeiben vízhiány van.

Mi a túlterhelés következménye?
Ezek közé tartozik a vesszők, ágak letörése a gyümölcs terhelése alatt, és a sérüléseken farontók, ágelhalást okozó kórokozók támadhatják meg fáinkat. Erre különösen hajlamosak a csonthéjasok, pl. kajszibarack, őszibarack. A beavatkozás a koronaforma kialakításával és a metszéssel kezdődik. Természetesen a metszés után még igen sok tényező befolyásolja, hogy sok lesz a termés vagy kevés. Idén ott, ahol a monília nem vitte el a virágokat bőségesen virágoztak, a kedvező napos időjárás hatására látogatták a méhek a virágokat jól kötődtek és rengeteg termés található az ágakon.
Ilyen esetben a kézi termésritkítás a megoldás. A fák először a virágzás után, a rosszul termékenyült gyümölcskezdeményeket dobják le, majd a termés nevelése során egy második időszakban ismételten ledobják a kevésbé életerős gyümölcsöket.
A fák ezeken a szakaszokon túl vannak, és azt látjuk, hogy az őszibarackok, kajszik és almák rendkívül túlterheltek. Ilyenkor már csak a kézi termés ritkás jöhet szóba. A körte, szilva, ringló esetében besegítettek a termésritkításba a poloska szagú darazsak. A poloska szagú darázs fertőzött gyümölcsök most hullnak.
A többi gyümölcs esetében marad a kézi termésritkítás, melynek során elsősorban ebben az időszakban a láthatólag fejlődésében elmaradt gyümölcsöket vegyük le, majd azokat, amelyek a növekedés során egymást nyomják el. Mostanra már látszik, hogy a kajszi illetve őszbarack és almafa melyik ága van túlterhelve, abból kell leszedni.

Általános elv szerint annyira ritkítsuk meg a gyümölcsöket, hogy azok érett állapotban se érjenek össze. Ez fajonként, sőt fajtánként is eltérő távolságot jelent a maradó gyümölcsök között, kajszinál kb. 5 cm, míg őszibaracknál ökölnyi távolság maradjon két gyümölcs között.

Nem érdemes túlzottan kíméletesnek lenni, ilyen esetben előfordulhat, hogy pár nap elteltével ismételten ritkítani kell gyümölcsöket. Jelenleg a kajszi ritkítása a feladat, pár nap elteltével az őszibarack is sorra kerülhet. Hasonló elvet követve az almát is sorra vehetjük. Ha azt látjuk, hogy az első termésritkításkor nagyon kíméletesek voltunk, pár nap múlva a ritkítást meg lehet ismételni. Az éréskor, az utolsó napokban ismét sokat gyarapodnak a gyümölcsök, ezt vegyük figyelembe már a ritkítás során. Ne feledjük, még ha sajnáljuk is a gyümölcsöt, hogy a ritkított gyümölcs nagyobb, egészségesebb, jobb ízű.
Amit elvesztünk a vámon, megnyerjük a réven.
Ha termés éréskor azt látjuk, hogy mégis túlterheltek a fák, az alátámasztás helyett inkább vékony kötéllel húzzuk vissza az ágakat a helyükre, így a fa szinte körbe lesz kötve, és nem történik ág letörés. Ha ez nem tudjuk kivitelezni ilyenkor érdemes alátámasztással megelőzni az ágak letörését.
Domak Béla

Látogasson el honlapomra és tekintse meg kínálatomat!

https://pazmandicserjeskert.iwk.hu/
06/20 521-5877
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el