Novemberi hónap növénye nyereményjáték

2021.11.01

A Pázmándi Cserjés-Kert idei évben rendhagyó módon nem dísznövényeket, hanem konyhakerti növényeket válogatott össze a hónap nővényeinek.

Novemberben a Pázmándi Cserjés-Kert a tormát választotta a hónap növényének. 

Kérlek, osszátok meg nyilvánosan ezt a linket, és a like-oló személyek közül valaki meg is nyerheti ezt a növényt.

Sorsolás november 15-én történik.

A növényt át is lehet venni személyesen a kertészetben, de lehetőség van arra is, hogy kipostázzam.

Torma (Armoracia rusticana): Eredetileg gyógynövényként termesztették, csak később vált húsok izesítőjévé. Használjuk még kolbászokhoz, főtt sertés- és marhahúsokhoz, savanyúságok tartósításánál is.

Fiatal levele salátába kitűnő. A gyökeréből készített szószt marhasültekhez, füstölt húsokhoz és halételekhez használják. A reszelt torma felhasználható még káposztasalátába, mártások, és majonéz ízesítésére. 

Reszelt gyökerét mindennap ehetjük, étvágygerjesztő, gyomorjavító, elősegíti az emésztést, és a vérkeringést is előnyösen befolyásolja.

Csípős aromáját hetekig megőrzi, várandós anyák, vesebetegek nagy mennyiségben ne fogyasszák.

Gyermekeknek reszelt almával keverten adható.

Érdekelnek növényeink? Látogass el a kertészet honlapjára:

Tormakrémleves

Hozzávalók:

- 45 dkg krumpli

- 2 darab vöröshagyma

- 5 dkg vaj

-7,5 dl zöldségalaplé

- 2,5 dl habtejszín

- 5 dkg torma (friss, reszelt)

- ízlés szerint só, bors

Elkészítés:

Pucoljuk meg és vágjuk össze kisebb kockákra a krumplit. A vöröshagymát vágjuk apróra.
Melegítsük meg egy lábasban a vajat. Dobjuk rá a burgonyát és a hagymát, kevergessük, dinszteljük, amíg a hagyma átlátszó nem lesz.
Öntsük hozzá a zöldségalaplét, fedjük le, majd forraljuk fel a levet. Vegyük lejjebb a lángot, már nem kell rá tető sem, majd kb. 20 percig főzzük, amíg a krumpli puha nem lesz.
Vegyük le a levest a tűzről, botmixerrel pürésítsük le. Tegyük vissza alacsony lángra, adjuk hozzá a tejszínt, melegítsük össze pár perc alatt, de nem kell, hogy forrjon.
Adjuk hozzá a reszelt tormát a forró leveshez, ízesítsük sóval, borssal ízlés szerint. Ha kell, menjünk át rajta még egyszer a botmixerrel. Melegen, pirított kenyérkockával és reszelt sajttal tálaljuk.

 A receptet Sóbors hozta el nekünk.

https://pazmandicserjeskert.iwk.hu/
06/20 521-5877
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el